vineri, 1 iunie 2012

Zborul pasarilor

Dintre toate fiintele vii, pasarile sunt cele mai mobile si mai active. Aripile nu le asigura numai maximul de libertate in miscari, dar le permit sa strabata distante enorme.
Exista mai multe forme de zbor: culicii si ratele zboar intotdeauna in linie dreapta, marile rapitoare: vulturii, acvilele, sorecarii, planeaza, in timp ce lastunii si randinelele isi schimba permanent directia. Nagatul si sitarul de padure executa cotiri frecvente, iar ciocarlia de camp zboara uneori pe loc.
In ceea ce priveste viteza zborului, una dintre cele mai iuti pasari este lastunul provenind din Extremul Orient. Totusi, mai exista si alte pasari care pe distante mici zboara si mai repede.

De ce migreaza pasarile?

Principalele motive ale migrarii pasarilor sunt: oferta de hrana ce variaza cu anotimpurile, cautarea celui mai potrivit loc pentru cuibarit, fuga din fata inamicilor naturali si evitarea suprapopularii. Durata si distanta parcursa cu ocazia migrarii este insa diferite. Unele pasari migreaza zilnic, noptile si le petrec in centrul orasului, unde este mai cald decat la periferie. Alte pasari, care cuibaresc in Emisfera Nordica, observa ca toamna, zilele devin mai  scurte si mai reci.

Avantajele migrarii

Latitudinea sudica ofera pasarilor o vreme mai buna in timpul iernii. De asemenea, acolo se poate gasi hrana mai multa pentru pasarile insectivore si frugivore, hrana ce nu esre prezenta in latitudinea nordica in timpul iernii.
De ce totusi pasarile nu raman definitiv la tropice? In timpul verii, la tropice, ziua dureaza 12 ore, pe cand in latitudinile nordice pan ala 16 ore sau chiar mai mult. Astfel, pasarile au mai mult timp sa construiasca cuiburile si sa stranga hrana pentru puii lor.

Cocorii

Cocorii sunt considerati vestitorii inaripati ai primaverii; aceste pasari migratoare calatorind de doua ori pe an spre tarile calde si inapoi, pe meleagurile noastre.
Cocorii sunt pasari care traiesc in camp deschis, preferand sa stea si in tinuturile mlastinoase. Cocorii sunt pasari picioroange care populeaza Europa, Asia, America de Nord si Australia.

Lebada pitica

Lebada pitica migreaza din zonele de clocit ale Siberiei de Nord, pana la malul Marii Nordice. Pasarile migratoare nu le intaknim doar in emisfera nordica, dar deoarece la Sud de Ecuator, suprafata uscata este mult mai mica, numarul lor este mai redus, fiindca au mai putine locuri pentru clocit. Cel mai departe pe linia malului migreaza chira arctica. Cuibareste la Polul Nord si ierneaza in Africa de Sud.

Alte pasari migratoare

Pasarile mai grele, cum ar fi berzele, trebuie sa depuna un efort mai mare pentru zborul migrator. Tocmai din acest motiv, se straduiesc ca in timpul migratiei sa parcurga distante cat mai mari prin planare.
In timpul zborului de toamna, dinspre Europa spre Africa, prin intermediul curentilor ascendenti calzi se pot ridica usor, din ce in ce mai sus. Pentru multe pasari, Europa Centrala reprezinta cel mai sudic punct al migrarii.

Specii de pasari calatoare

Se spune ca randunica este cea mai cunoscuta pasare calatoare. De regula este privita ca vestitorul rimaverii, cand revine din regiunile sudice ale Africii in Europa Centrala.
Pana la veniea toamnei, cand pleac din nou spre Sud, randunelele cresc doua geeratii de pui. Asemeni rudei sale, lastunul de casa, randunica este capabila sa zboare pe distante mari datorita corpului aerodinamic, suplu si aripilor inguste si arcuite.

Egretele

Egretele traiesc in Delata Dunarii i pot fi de egrete mici si egrete mari. Ca toate pasarile migratoare sau calatoare, ele traiesc si cuibaresc vara la noi in Delta, iar toamna pornesc intr-o lunga calatorie spre tari mai calde, unde ierneaza pentru a reveni la noi vara.
Corpul lor este acoperit cu pene albe, avand stralucirea fulgilor de nea. Pe cap, spate si coada, au pene ornamentale lungi.

Graurul

Este o pasare migratoare cu cioc ascutit si un penaj negru-verzui, impetritat cu alb.
Graurii isi instaleaza cuibul in scorburi, pe langa case, in crapaturile zidurilor sau sub capriori, iar aceasta consta intr-o aglomerare dezordinata de paie, iarba si pene moi. Femela depune 5-6 oua de un albastru palid pe care la cloceste 14 zile.

Ciocarlia

Ciocarlia este o pasare cantatore, zboara drept sau in linii ondulate.Ciocarlia este si o pasare calatoare (mai ales cele care traiesc in nord), ierneaza in regiuni din Germania cu clima blanda.
Cea mai cunoscuta specie este ciocarlia de camp si populeaza cea mai mare parte din Europa, mai ales spatiul mediteranean. Are penajul cafeniu-inchis cu pete mari sau mai mici.
Primavara devreme, ciocarlia de camp vine in tara.

Pelicanul

Este considerat cea mai mare inotatoare din Europa. Deoarece numarul lor a scazut foarte mult, acum este declarat un monument al naturii. Pelicanii din Delata Dunarii sunt pelicani comuni, de culoare alb-roz. Se spune ca pe spinarea pelicanului se odihnesc pasari migratoare mici, cand traverseaza Marea Mediterana in drumul lor spre tari mai calde.

Sfranciocul rosiatic

Este o pasare mica de 17-18 cm, ce pare masiva avand un cioc puternic cu varful usor incovoiat in jos.
Are obiceiul sa infiga hrana in tepii unor arbusti. Prefera peisajele deschise (uneori chiar uscate), cu specii arbustive pentru construirea cuibului. Toamna migreaza petru a reveni primavara in vederea ocuparii teritoriilor de cuibarit.

Mierla

Este o pasare cu un penaj negru cafeniu si ciocul galben. Canta foarte frumos si este o mama fosrte grijulie, toata ziua strange hrana pentru pui.
Se hraneste cu hrana de origine animala, dar consuma in functie de anotimp si unele fructe si seminte vegetale.
Ca si in cazul cintezelor, masculii raman la noi in tara peste iarna, iar tinerii si femelele migreaza in regiuni mai calde. Se intoec primavara devreme.

Nisiparul

Este o mica pasare de 18 cm. Face parte din grupul sistematic al pasarilor limicale, adaptate la zonele de namol si apa mica din zona malurilor, precum si a plajelor nisipoase. Este o pasare destul de rara in interiorul lantului carpatic, mai frecventa in sud-est si mai ales Dobrogea. Apare la noi toamna si migreaza mai departe spre Sud. Revine primavara spre locurile de cuibarit situate in nordul cercului polar, in tundrele Groenlandei si Spitzberg.

Privighetoarea

Considerata cea mai iscusita pasare cantatoare, privighetoarea are un penaj modest. In noptile calde de vara ne incanta cu trilurile ei neasemuite.
Migreaza singura, nu in stoluri, si se intoarce cand vegetatia este deja crescuta pentru a gasi insecte. Pe cat ii este de modest penajul, pe atat ii este glasul de minunat. Toamna pleaca in Africa.

Pupaza

Pupaza este o pasare migratoare care soseste putin mai tarziu decat cucul, are un penaj pestrit, un cioc lung si incovoiat. Dar ceea ce o face deosebita este creasta portocalie. Comparati cu o pupaza nu este deloc magulitoare.
Pupaza soseste primavara, in luna aprilie, cand depune 4-5 oua, pe care le cloceste doar femela timp de 14 zile.

Pescarusul razator

Este un pescarus de 38 cm. Are alura pitica de pescarus, cu aripile relativ lungi si ascutite. Coloritul difera in functie de sezon si de varsta.
Pescarusul produce diferite sunete, fiind destul de galagios mai ales in coloniile de cuibarit. Se hraneste cu diverse animale, precum pestisori, etc.
Are populatii care migreaza, dar iarna poate ramane pe apele care nu ingheata.

Pitigoiul

Denumit si boicus, pitigoiul este o pasare mica de 11 cm. Adultii sunt colorati caracteristic, cu capul cenusiu albicios, avand o pata neagra peste ochi, usor de observat.
Spatele este roscat, aripile brune, iar abdomenul brun-deschis. Juvenilul este brun pe spate si albicios pe abdomen.
Pitigoiul are cel ami frumos si ingenios cuib dintre toate pasarile din fauna noastra. Acesta este suspendat de ramuri subtiri deasupra apei si are forma de punga cu o intrare sub forma unui tub.

Starcul pitic

Este cel mai mic starc din familia nostra, atingand 35 cm. Masculul adult are un colorit placut, cu abdomenul si o pata mare pe aripa galbuie. Picioarele sunt verzui. Femela si juvenilul sunt mai uniform colorati, mai striati si mai deschisi. Zborul lor este in general scurt, intre vegeratia de stuf a baltii.
Migreaza toamna si reine primavara prin aprilie-mai, fiind destul de comun in unele zone uneme cu stufaris.

Cucul

Cucul este o pasare singuratica. Soseste devreme din tarile calde si isi depune oualae in cuibul altor pasari. Canta toata primavara, trigandu-si numele.
Cucul este o pasare migratoare care face parte din familia Cuculidae. Poate fi intalnit in Africa de Nord si Eurasia, din Portugalia pana in Irlanda, iar spre Est pana in Japonia.
Cucul este o psare solitara, de aici si zicala "singur ca cucu".

Turturica

Turturica cu guler este o pasare care face parte din familia porumbeilor. Forma corpului este asemanatoare cu a acestora. Totusi, turturica, este mai mica decat porumbelul.
Turturicile au un comportament sociabil. Formeaza, la fel ca porumbeii, perechi pe viata. Desi nu este o pasare migratoare, turturica este o pasare plimbareata, specialistii o numesc invaziva. Aceasta deoarece in ultimul secol, ea a cucerit toate continentele.

Codorobatura galbena

Este o psare migratoare de talie mica. Are un corp zvelt, alungit, cu coada lunga pe care o misca continuu.
Penajul este predominant de culoare galbena. Capul codorobaturii este cenusiu galbui iar aripile sunt pestrite-alb cu maro. Cuibul este construit pe pamant, bine camuflat in iarba, femela depune 5-6 oua in doua serii pe an.
Toamna tarziu, cadorobatura galbena se aduna in stoluri pentru a migra in zone mai calde si revine in tara in luna martie.

Crestetul cenunsiu

Este o pasare tipica de mlastina si vegetatie acvatica abundenta, de 19 cm. Are un corp robust, coada scurta si adesea tinuta in sus, capul si ciocul sunt relativ mici.
Masculul adult are spatele si aripile brune-roscat, partea inferioara censiu-albastruie, iar picioarele sunt verzi.
Prefera stufarisul des de la marginea baltilor, dar si vegetatia de mlastina. Toamna, aceasta pasare migreaza.

Randunelele

Una dintre cele mai cunoscute pasari migratoare este randunica. Se presupune ca ea este cea care i-a facut pe omeni sa inteleaga acest fenomen.
Spre sfarsitul sec al XVIII-lea s-a descoperit ca randunelele isi petrec iarna in locuri ce se bucura de mai multa caldura si nu ascunse asa cum s credea initial. In calatoria sa, in fiecare an, randunica strabate distante pana la 10.000 de km. Motivul pentru care ele pasaresc tara este cautarea hranei.

Barza

Barza alba sau cocostarcul este singura pasare d etalie mare care isi construieste cuibul in vecinatatea nostra. Braza alba pleaca din tara pe la mijlocul lui august, inceputul lunii septembrie. Prima data pleaca puii care vor fi urmati dupa cateva zile de catre adulti. Nici parintii nu calatoresc impreuna, legatura dintre ei se destrama la sfarsitul sezonului de cuibarit.
In general, berzele calatoresc in grupuri formate din peste o suta de pasari.